Sneldienst Ameland

Sneldienst Ameland

Vanaf 2018 heeft Wagenborg Passagiersdiensten vaart de nieuwe sneldienst Ameland op het traject Ameland-Holwerd. Vanuit Leeuwarden rijdt de nieuwe Arriva-lijn 166 aansluitend op de dienstregeling-afvaarten aan de vaste wal. Op extra afvaarten rijdt geen aansluitend busvervoer!

Dienstregeling Ameland sneldienst

M.s. Fostaborg vaart volgens een eigen dienstregeling. De vaartijd bedraagt twintig minuten. Met de komst van m.s. Fostaborg, vertrekt de eerste afvaart van de normale veerdienst om 06.00 uur vanaf Ameland. Vanaf Holwerd vertrekt de eerste afvaart vervolgens om 07.00 uur.

Prijzen snelboot Ameland

Wagenborg Passagiersdiensten rekent per overtocht met m.s. Fostaborg een toeslag van € 8,65 bovenop het gewone retourticket voor de veerdienst. Diezelfde toeslag was tot op heden ook van kracht op de sneldienst die werd verzorgd door de Watertaxi. Tevens bestaat de mogelijkheid een 20-vaartentegoed en een 10-vaartentegoed aan te schaffen voor de sneldienst. Een 20-vaartentegoed kost € 271,30. Dit betekent dat vaste reizigers, zoals eilanders en forensen, vier tegoeden cadeau krijgen. Een 10-vaartentegoed kost € 150,10, waarbij reizigers één tegoed gratis krijgen.

Wagenborg Passagiersdiensten benadrukt wel dat reizigers te allen tijde online moeten reserveren. Wanneer reizigers dit niet doen en de sneldienst zit vol, dan geeft een vaartentegoed geen recht op een zitplaats. Daarnaast dienen reizigers er rekening mee te houden, dat men ook in het bezit van een meervaartentegoed voor de sneldienst een veerdienstticket moet kopen of moet afboeken van de Wagenborg-pas. De Watertaxi is met de invoering van m.s. Fostaborg tussen Ameland en Holwerd alleen nog op afroep beschikbaar.

Realisatie nieuwe sneldienst Holwerd Ameland

In de zomer van 2017 werden de plannen rondom een nieuwe sneldienst concreet. Vanaf dat moment heeft Wagenborg Passagiersdiensten de bouw ter hand genomen en het overleg opgestart om akkoord te krijgen op het vervoerplan. Na een positieve beoordeling van de adviesaanvraag door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Consumentenplatform Waddenveren Oost en de decentrale overheden heeft de concessieverlener hiermee ook ingestemd. Achter de schermen is vanaf dat moment alles in werking gezet om de communicatie rondom de sneldienst inhoud te geven. Dat is gelukt. Vanaf 28 maart 2018 vaart m.s. Fostaborg volgens dienstregeling.

Sneldienst Ameland - met de MS Fostaborg in 20 minuten naar Ameland
Sneldienst Ameland – met de MS Fostaborg in 20 minuten naar Ameland

Met dit geheel op Friese bodem gebouwde schip, kan de rederij vanaf dit voorjaar 48 passagiers per overtocht van en naar Ameland vervoeren. Reizen over het Wad krijgt hiermee een nieuwe dimensie, want met een snelheid van maar liefst veertig kilometer per uur kunnen passagiers veilig en snel de overtocht maken. De realisatie van de nieuwe sneldienst komt voort uit het Open Plan Proces, bestaande uit Rijkswaterstaat, gemeente Ameland en Wagenborg Passagiersdiensten. De sneldienst was een van de vijf maatregelen die geadviseerd werd om de gevolgen van de optredende vertragingen tussen Ameland en Holwerd te verminderen. “m.s. Fostaborg verzorgt straks een verbinding die minder last heeft van de huidige staat van de vaargeul”, legt directeur Ger van Langen uit.