Wat te doen op Ameland

Wat te doen op Ameland

Wat te doen op Ameland? Je kunt een heleboel doen op Ameland, maar dit hoeft natuurlijk niet. Op Ameland vind je activiteiten voor alle leeftijden. Er zijn een aantal activiteiten op Ameland die je bij een bezoek aan het eiland absoluut moet zien. Zoek je ontspanning? Gan dan lekker fietsen of wandelen om zo van de prachtige Amelander natuur te genieten. Bezoek je het eiland met kinderen? Neem ze mee naar de vuurtoren of ga naar het Natuurcentrum.

Natuurcentrum Ameland in Nes

In het Natuurcentrum Ameland leer je op een interactieve manier alles over de Amelandse natuur en de Waddenzee. Er is een tentoonstelling met opgezette dieren te zien, maar ook kleine en grote aquaria met daarin vissen die voorkomen rond Ameland. In het Natuurcentrum Ameland worden ook voorstellingen gegeven, onder andere een 360 graden film over de Waddenzee en de film Blue. Wanneer je de lift naar boven neemt kom je terecht bij de uitzichttoren, waar je een prachtig uitzicht hebt over Ameland.

https://vimeo.com/217951375

Trailer Blue

Vuurtoren Ameland

Wat te doen op Ameland
Vuurtoren Hollum

Het is even doorstappen (meer dan 230 treden omhoog…), maar dan sta je wel helemaal bovenin de Vuurtoren van Ameland en kun je genieten van een prachtig uitzicht. De Vuurtoren Ameland heeft verschillende verdiepingen waar exposities over zowel de vuurtoren zelf als het eiland zijn te zien.

Zeehonden kijken bij Ameland

Vanaf de haven bij Nes zijn er afvaarten met verschillende excursieboten. De MS Zeehond en de MS Ameland worden ingezet voor de zogenaamde Robbentochten over de Waddenzee. Beide boten varen naar een zandplaat tussen Ameland en Terschelling, ook wel het robbeneiland genoemd. Deze zandplaat valt droog bij eb en dan verzamelt zich daar een grote groep witte en grijze zeehonden om te eten en lekker te zonnen. De boten stoppen dicht bij de zandplaat zodat je de zeehonden van dichtbij kunt zien.

Schelpeneiland

Samen met de Robbentocht kun je ook het Schelpeneiland bezoeken, een schelpenbank dicht in de buurt van de haven van Nes. Deze bank valt tijdens eb vaak droog (niet altijd). Controleer dus vooraf de weersomstandigheden. Op de bodem liggen tussen de algen veel oesters en schelpen. Je kunt je eigen laarzen meenemen, maar ook huren op de boot zelf.

Koren- en mosterdmolen De Verwachting in Hollum

De Verwachting in Hollum is een koren- en mosterdmolen die al meer dan een eeuw graan en mosterd maalt voor de inwoners van Ameland. Bij een bezoekje aan de molen leggen de molenaars en mosterdmakers je precies uit hoe ze dit doen. In het bijbehorende winkeltje kun je streekproducten kopen. De molen is in 1988 herbouwd.

Paardrijden op Ameland

Paardrijden op Ameland kan via de diverse maneges op het eiland. Hier kun je een paard huren voor een ritje op het strand, maar ook je eigen paard stallen. Ben je iets minder ervaren dan kun je ook een georganiseerde rondrit met een paard op Ameland maken, bijvoorbeeld door de bossen of de duinen. Paardrijden op Ameland kan via de verschillende paardenroutes die over het eiland zijn uitgezet.

Ameland zwemmen

Op Ameland zwemmen kan zowel buiten als overdekt. Klein Vaarwater, een vakantiepark op Ameland, heeft een overdekt zwembad dat voor iedereen toegankelijk is. Dit is een klein zwembad met een apart badje voor de kleintjes (met gratis speelgoed en zwembandjes) en een groot zwembad met glijbaan.

Zwem je liever buiten, ga dan naar De Schalken in Ballum. Hier vind je drie verwarmde buitenbaden met een glijbaan. Je kunt hier ook iets eten en drinken, tennissen en midgetgolfen. Voor de kleintjes is er een speeltuin.

Binnenspeeltuin Ameland

Het vakantiepark Klein Vaarwater heeft naast een zwembad ook een binnenspeeltuin voor kinderen tot en met 12 jaar. Hier kunnen kinderen in de als de vuurtoren van Ameland nagebouwde valtoren. Ook is er een grote glijbaan en een ballenbak. Er is een speciale ruimte voor kinderen t/m 3 jaar.

Sleepnetvissen

Ben je benieuwd hoe het leven op de bodem van de Waddenzee er uit ziet? Stap dan op een sleepnetboot. Achter de boot hangt een net waarmee vis wordt gevangen. Na het ophalen van het net kun je zien welke vissen en andere dieren er op de bodem van de Waddenzee leven.

Nog meer tips!

  • Paintballen
  • Mountainbiken
  • Surfen
  • Beachvolleybal
  • Kitesurfen
  • Raften
  • Strandzeilen
  • Kayakken