Museum op Ameland

Museum op Ameland

Wanneer je zin hebt in een bezoek aan een museum of op zoek bent naar een culturele activiteit is een bezoek aan een museum op Ameland een van de leukste dingen om te doen. Neem even lekker de tijd om een museum op Ameland te ontdekken.

Bunkermuseum in Hollum

Aan de westkant van de vuurtoren staat het Bunkermuseum, een onbemand museum dat is gevestigd in de voormalige keukenbunker. In het Bunkermuseum wordt aandacht gevraagd voor de oorlogsgeschiedenis en hoe oorlog invloed heeft gehad op Ameland. Dit doen ze door middel van een beeldverhaal, vondsten, verhalen van eilanders, een diorama en een gedenkruimte voor de slachtoffers die in de oorlog gevallen zijn.

Maritiem Centrum Abraham Fock

Voor Ameland was de scheepvaart enorm belangrijk. Daarom heeft het eiland een lange historie in de vaart. Het Maritiem Centrum Abraham Fock heeft een volledig ingerichte commissiekamer waar je alles te weten komt over het navigeren met zeekaarten en de sterren.

Demonstratie Reddingsboot

Vanaf het Maritiem Centrum Abraham Fock vertrekt ook de zogenaamde Paardenreddingsboot. Deze wordt 14 keer per jaar in het water gelanceerd. De verblijfplaats van de paarden staat naast het museum.

Nobels Nostalgisch Museum op Ameland

Het Cultureel Museum Sorgdrager in Hollum

Het Sorgdragershuuske in Hollum is een Commandeurswoning die eeuwen geleden in het jaar 1751 is gebouwd. Hier kun je het Cultureel museum Sorgdrager bezoeken. Hier vind je een ingerichte stijlkamer en doe je een stap terug in de tijd. Op de zolder van het huuske kun je een collectie van oude Amelander meubels bekijken.

Landbouw en Juttersmuseum Swartswoude in Buren

Museum op Ameland
Foto: Arjuno3

In het Landbouw en Juttersmuseum Swartswoude is een tweedelige expositie te vinden, de een over landbouw en de ander over strandjutten. Dit waren in het verleden namelijk de twee grootste inkomstenbronnen voor de bewoners van Ameland. In het landbouwmuseum staan oude werktuigen tentoongesteld en kun je met het boerenleven uit de vorige eeuw kennismaken in een origineel ingerichte boerderij. Op de stranden van Ameland zijn de afgelopen eeuwen zeer diverse vondsten gedaan. Een deel daarvan kun je in het juttersmuseum bewonderen.