Wandelen op Ameland

Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen op Ameland. Over het hele eiland kun je wandelingen maken over de verschillende wandelpaden en wandelroutes. Deze routes zijn te herkennen aan de paaltjes met verschillende kleuren en variëren in een lengte van zo’n 3 tot 10 kilometer. Wandelen op Ameland is geschikt voor jong en oud.

Wandelen op Ameland in de prachtige natuur

Wandelen op Ameland betekent ontsnappen aan de dagelijkse hectiek en even lekker de natuur in. Bij alle wandelroutes wordt aangegeven waar de route begint, vanaf dat punt kun je zelf de paaltjes en kleuren volgen. Bij de VVV op Ameland is de wandelgids “Wandelen op Ameland” te koop, hierin staan veel routes en tevens leuke informatie over Ameland.

Krumeltjespad

Het Krumeltjespad op Ameland is, net als Sommeltjespad op Texel, een wandelroute speciaal voor kinderen. Je kunt de ingang van het pad herkennen aan de uil. De wandelroute is uitgestippeld door middel van gezichtjes, vlinders en lieveheersbeestjes. Zij wijzen je de weg. Tijdens het wandelen kunnen de kinderen allerlei leuke dingen tegenkomen.

Verdwaald Spoor

Bij de vuurtoren in Hollem ligt het speelbos ‘Verdwaald Spoor’. In dit bos liggen diverse speelplaatsen en je kunt er ook een eendenvijver vinden. Hier scharrelen naast eenden ook fazanten en kippen rond.

Blotevoetenpad

Zoals de naam al doet vermoeden is het de bedoeling dat je de wandeling op blote voeten aflegt. Bij het natuurcentrum in Nes kun je een rugtas huren om je schoenen in te doen. Daarna kun je met je blote voeten de verschillende ondergronden, die je op Ameland kunt tegenkomen, voelen. Je loopt met blote voeten over onder andere zand, schelpen, bospaden en grind. Onderweg kom je allerlei leuke uitdagingen tegen.

Wandelen op Ameland
Foto: Boudewijn Berends/Flickr

Wandelen op Ameland over het Paddenpad

Bij hetzelfde natuurcentrum in Nes begint het zogenaamde Paddenpad. Dit pad van 2.6 kilometer lang is door Staatsbosbeheer uitgezet en loopt door De Vleijen, een recreatiegebied. Via het Paddenpad loop je door de duinen en kom je ook op plekken waar je padden kunt zien. Het pad is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.