Dorpen Ameland – Ballum, Buren, Hollum en Nes

De vier dorpen op Ameland zijn Ballum, Buren, Hollum en Nes. De dorpen van Ameland hebben elk een eigen karakter met een oude kern en smalle straatjes. Hier vind je gezellige winkeltjes, koffiezaakjes, restaurants en cafés. De meeste huizen op Ameland zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw. In deze periode was er in Ameland een grote groei, vooral door de rijke walvisvaartkapiteins die er woningen bouwden. Deze woningen zijn tegenwoordig nog steeds te herkennen aan de rij steentjes in de voorgevel.

Mooie dorpen Ameland: Ballum

Met zijn bijna 400 inwoners is het mooie Ballum het kleinste dorp, maar toch het bestuurlijke centrum van Ameland. Ballum heeft een beschermd dorpsgezicht. In Ballum zijn nog veel oude huizen met ankerdateringen uit de 18e eeuw te vinden. De oude boerderijen in Ballum herinneren aan het agrarisch verleden. In de zomermaanden is de Nederlandes Hervormde Kerk, met het prachtige kunstwerk ‘De gebeeldhouwde preekstoel’, te bezichtigen.

Vlakbij Ballum ligt een klein vliegveld. In de zomermaanden kan er boven Ameland een rondvlucht gemaakt worden. Ook kun je een uitstapje naar Texel of het Duitse waddeneiland Borkum maken.

Buren

Buren is het jongste dorp van Ameland met knusse restaurants, café’s, een supermarkt en eigentijdse winkeltjes. Midden in Buren staat het Landbouw en Juttersmuseaum Swartwoude waarin je een beeld krijgt van de Amelander boeren in de negentiende eeuw. De expositie in het museum bestaat uit twee delen; jutten en landbouw. In het landbouwdeel is een levend museum te zien. Hier lopen boerderijdieren rond en zijn er oude werktuigen te zien. De boerderij is op oorspronkelijke wijze ingericht waardoor het boerenleven rond 1900 tot leven komt. In het juttersmuseum kun je je verwonderen over de zeer verschillende strandvondsten die de Amelander jutters in de loop der tijd op het strand hebben verzameld.

Op het pleintje aan de Hoofdweg in Buren staat het beeld ‘Rixt van het Oerd’, de legendarische jutster van Ameland. In de omgeving van Buren ligt de Kooiplaats met de Nassau-eendenkooi. Deze eendenkooi werd al in 1705 aangelegd. In de zomermaanden is de eendenkooi dagelijks geopend.

De vuurtoren staat in een van de dorpen op Ameland; Hollum
De vuurtoren in het dorp Hollum

Hollum

In het dorp Hollum stap je letterlijk in de levendige geschiedenis van het waddeneiland Ameland. In de Burelaan en de Oosterlaan is de rijke geschiedenis van Ameland nog springlevend. Twee twee musea zijn er te vinden in Hollum; het Sorgdragersmuseum en het Reddingsmuseum. Aan de Molenweg staat de stellingmolen ‘De Verwachtig’. Hollum heeft ook een 9-holes golfbaan.

De bekende rood-witte vuurtoren van Ameland staat in Hollum. De vuurtoren is een van de sterkste torens ter wereld en over het hele eiland voel je de aanwezigheid van dit hoge zeebaken. In Hollum staan ook een aantal hotels.

Nes

Nes is met ongeveer 1200 inwoners een van de grootste dorpen van Ameland. Al het goede van het Amelander heden en verleden komt in Nes samen. Ook Nes heeft een beschermd dorpsgezicht. De historische kern van Nes, gebouwd om de vrijstaande kerktoren uit 1723, bestaat uit een mix van gezellige winkels, knusse restaurants en prachtige oude huizen.

Dorpen Ameland

Alle dorpen op Ameland bieden een prima accommodaties voor een ontspannende vakantie op het waddeneiland.