Natuur op Ameland

De natuur op Ameland is prachtig. Op het eiland zijn verschillende natuurgebieden en recreatiegebieden te vinden. Hier kun je, ook met kinderen, heerlijk ontspannen. De natuur op Ameland bestaat uit bossen, strand, zandduinen en drassige gebieden. Ameland is bij uitstek geschikt voor natuurliefhebbers. Wilde dieren die voorkomen in de natuur op Ameland zijn onder andere herten en fazanten.

Het Oerd is de grootste leverancier van de natuur op Ameland

Het grootste natuurgebied op Ameland is Het Oerd. Dit oude gebied is meer dan 1100 hectare groot en is tevens het hoogste punt van het eiland. Hierdoor heb je een schitterend uitzicht over de buitendijken. Het Oerd is een begroeid gebied dat mede door de drassige duinvalleien erg veel vogelsoorten aantrekt. Ook groeien er zeldzame planten en paddestoelen. Mede hierdoor staat Het Oerd op de werelderfgoedlijst.

Recreatiegebieden op Ameland

De Aanleg

Recreatiegebied De Aanleg ligt bij Hollum. Er is een skatepark en een kleine speeltuin. De Aanleg ligt naast de golfbaan.

De Vleijen

De natuur op Ameland bestaat onder andere uit De Vleijen. Dit is een recreatiegebied in Nes, net achter het Natuurcentrum. Hier kun je mooie wandelingen maken, rondom het water zijn er namelijk verschillende wandelpaden aangelegd. Aan de kleintjes is ook gedacht; er zijn glijbanen, schommels en en een uitkijktoren waarop gespeeld kan worden. De kinderen kunnen ook via een bruggetje naar het kasteel lopen.

Hollumer Bos en de eendenvijver

In het Hollumer Bos is een speelroute voor kinderen te vinden. Bij de vuurtoren kun je vanaf de parkeerplaats zo het bos in lopen. Bij elk speeltoestel staat een bord met uitleg naar een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Ameland. Denk hierbij aan de vuurtoren, het verdwenen dorp Sier, de walvisvaarder Hidde Dirks Kat, etc. In de eendenvijver zwemmen diverse eendensoorten. Hier staan ook vogelkooien met daarin onder andere pauwen en fazanten.

De prachtige natuur op Ameland
Foto: Flickr/Sebastiaan ter Burg

Roosduinen

In dit recreatiegebied kun je mooie boswandelingen maken over het Krumeltjespad. Je wandelt dicht langs geiten, runderen en wilde paarden.

Vogeluitkijkpost Duinmeer

Deze vogeluitkijkpost ligt bij een meertje tussen Ballum en Hollum. Dit is een zeer geschikte plek om vogels te spotten, waaronder nonnetje, dodaars en waterral. Vanaf de vogeluitkijkpost kun je ook gemakkelijk het strand van Ameland bereiken.

Meer info over de natuur op Ameland

Meer informatie over Het Oerd kun je hier lezen.