Op Ameland

Ameland is een Nederlands waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het eiland telt ongeveer 3500 inwoners. Op het eiland wordt Amelands gesproken, geen Fries. Het is een mengdialect dat afstamt van het Stadsfries. De eilandbewoners worden Amelanders genoemd.

Kunstenaars verblijven door de bijzondere lichtval graag op het waddeneiland. Elk jaar in november exposeren over het hele eiland kunstenaars hun foto’s, beelden, schilderijen, keramiek en installaties. Het eiland bestaat voornamelijk uit zandduinen. Het Oerd is een moerassig natuurgebied waar veel vogels leven. De totale lengte van het strand is zo’n 27 kilometer.

Ameland: prachtige natuur en ruimte

Ameland is door zijn prachtige natuur, rust en ruimte voor velen het mooiste waddeneiland van Nederland. Elk jaargetijde heeft z’n eigen kleuren welke je trakteren op variërende landschappen. Op Ameland verwen je je zintuigen met de mooiste vergezichten, frisse zeelucht, heerlijk eten en weldadige ontspanning. Ameland heeft verschillende hotels, vakantiehuizen en campings en is daarom ideaal voor een heerlijke vakantie. Met de boot ben je vanaf Holwerd in binnen 45 minuten op het eiland.

Natuur op Ameland
Natuur op Ameland

Cultuur op Ameland

Op cultureel gebied is er op het waddeneiland ook genoeg te beleven met de karakteristieke Amelander boerderijen. De dorpjes Ballum, Buren, Hollum en Ne hebben elk een eigen karakter met gezellige winkeltjes. De oude commandeurshuizen herinneren aan de gouden eeuw van Ameland.

Je kunt het eiland op verschillende manieren ontdekken. Door te fietsen op de ruim 100 kilometer aan fietspaden en te wandelen of door deel te nemen aan excursies en boottochten verken het hele eiland. Bezoek de diverse musea en laat je verrassen door de interessante geschiedenis van het waddeneiland.

Vakantie op Ameland

Ben je een rustzoeker en natuurliefhebber? Dan is een vakantie op Ameland echt iets voor jou want er wonen slechts 3597 mensen en de natuur is er adembenemend mooi. Het gehele Waddengebied, waar het eiland uiteraard ook onder valt, is uitgeroepen tot het ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’.

Het eiland heeft een lengte van 27 kilometer en is maximaal ongeveer 4 kilometer breed. De afstand naar het vaste land is 8 kilometer. Het waddeneiland is voornamelijk opgebouwd uit zandduinen en heeft prachtige natuurlijke bossen. Het fraaie eiland is de ideale plaats om tot rust te komen. Je zult als herboren terugkomen van vakantie!

Stranden

Ameland heeft de mooiste stranden van alle Waddeneilanden en het is er lekker rustig. Dit mooie Waddeneiland is dus de perfecte bestemming voor een heerlijke vakantie met het hele gezin. De kinderen zullen het op dit eiland fantastisch vinden!