Paardenreddingboot Ameland vaart uit in 2019

Op Ameland is een reddingboot gestationeerd die door paarden naar zee wordt getrokken. De tewaterlating van de paardenreddingboot is een belevenis. Tien paarden denderen met de boot door het dorp naar het Zuidwest.

De paardenreddingboot demonstreert hoe het vroeger ging

Paardenreddingboot AmelandVier paarden aan weerszijden van het onderstel lanceren de boot. De paarden worden losgekoppeld van het onderstel en lopen terug naar het strand. Daarna wordt het onderstel uit het water getrokken. De boot ligt dan al te water en vaart een rondje. Deze reddingboot, de Abraham Fock, vaart niet meer uit om schepen in nood bij te staan en mensen te redden. Daarvoor vaart de modern geoutilleerde KNRM boot uit, die in de Ballumerbocht permanent vaarklaar ligt. De paardenreddingboot gaat uit om te demonstreren hoe het vroeger ging.

Verdronken paarden

Op 14 augustus 1979 ging het mis. Tijdens de actie verdronken acht paarden. De maand augustus van datzelfde jaar zou de reddingboot nogmaals in het nieuws brengen. Nu met een minder plezierige ondertoon. Op 14 augustus 1979 ging de lancering helemaal mis. Die dag raakte het Duitse jacht Windspiel 4 in nood en seinde om hulp. De paardenreddingboot ging uit. De boot werd gelanceerd en door een dramatische samenloop van omstandigheden was het onmogelijk de paarden los te koppelen. Het tienduizend kilo wegende onderstel trok de paarden onder water en ze verdronken. Voerlieden Oene de Vries, Minne L. Kanger, Arend G. Barf en Douwe Wijnberg zagen hun paarden voor hun ogen verdrinken. Het was het eerste en enige ongeluk met de paarden sinds 1824. Een strandval zou de diepte, die niet te zien en te peilen was, hebben doen ontstaan.

Na training en oefening werd niet lang na die fatale dag de reddingboot op de vertrouwde manier in zee getrokken. Voor de verdronken paarden in een grafmonument opgericht. Het span van acht heeft bij het oude reddingbootpad bij Hollum een graf gekregen.

Het Maritiem Museum Abraham Fock laat de geschiedenis van het reddingswezen op Ameland zien. Het museum is in het boothuis van de paardenreddingboot gevestigd. Het museum staat bol van de zijn interessante voorwerpen en er zijn spectaculaire films over de reddingboot te zien.

Geplaatst: 1 november 2018
Bijgewerkt: 14 februari 2024