Wintersport in Finland

5 Accommodatie(s) gevonden

Het vakantiepark van Landal heet officieel Landal Ameland State. Op minder dan 100 meter afstand van het strand en middenin de natuur is een vakantiepark gerealiseerd dat bestaat uit 85 ruime en gelijkvloerse appartementen. Het dorp Nes ligt op iets meer dan een kilometer afstand.

Overnachten in een appartement van Landal Ameland

Landal Ameland

Het appartementencomplex van Landal Ameland State is prachtig gelegen aan het strand van Ameland en Nes ligt op loopafstand. In de naastgelegen bossen kun je heerlijk wandelen. Een strandwandeling is natuurlijk ook mogelijk, waarbij de kans groot is dat je een groep zeehonden tegenkomt.

Er zijn vier soorten appartementen te reserveren bij Landal: een 2-persoonsappartement, twee typen 2 tot 4 persoonsappartementen en een 4-persoonsappartement. Alle appartementen zijn van een vaatwasser voorzien en bij aankomst zijn de bedden opgemaakt. Er is zowel een broodjesservice als roomservice aanwezig.

Kinderen

Het park is zeer geschikt voor kinderen. Er is onder andere een speelhoek en spelotheek aanwezig. Bij minder goed weer kunnen kinderen zich hier prima vermaken. Buiten is er voor kinderen ook genoeg te doen, er is een speeltuin aanwezig en zandkastelen bouwen op het strand is één van de favoriete bezigheden voor kinderen.

Duurzaam vakantiepark

Het complex van Landal is gecertificeerd met een zogenaamde Green Key. Dit is een internationaal keurmerk voor bedrijven in de gastvrijheidssector waarbij duurzaamheid centraal staat. Landal zet zich dus zowel in voor een kwalitatief en comfortable verblijf voor gasten als voor de omliggende natuur en de samenleving.

Veelgestelde vragen

Is er gratis WIFI aanwezig bij Landal Ameland?

Ja, gasten kunnen gratis gebruik maken van draadloos internet (WIFI).

Heeft het Landal Ameland vakantiepark een restaurant?

Op het park is een restaurant in de vorm van een eetcafé aanwezig.

Wat is het adres van Landal Ameland?

Strandweg 51, 9163 GL, Nes, Ameland, Nederland.

Wat zijn de openingstijden van de receptie?

De receptie is geopend van 9:00 tot 16:00 uur.

Andere Landal parken op de Waddeneilanden

Landal heeft op elk Waddeneiland een of meerdere vakantieparken. Alle accomodaties kun je vinden via onderstaande links:

Landal Ameland impressie

Roompot Ameland Boomhiemke is een vakantiepark in Hollum dat voldoet aan alle moderne eisen. Het familiepark is gelegen op een unieke locatie en ligt direct naast een groot natuurgebied op het mooiste stuk van het eiland. Gasten van Roompot Ameland kunnen gebruik maken van gratis WIFI. Bijna 2500 bezoekers hebben Roompot Ameland gemiddeld een dikke 8 als beoordelingscijfer gegeven.

Overnachten om het Roompot Ameland vakantiepark Boomhiemke

Roompot Ameland

Je vakantie begint al op de boot naar Ameland. Met de wind in je haren wordt je in zo’n drie kwartier door de veerboot afgezet in de haven van Ameland. Daarna kun je per auto, taxi, bus of fiets van Nes naar Hollum reizen. Hier ligt op, volgens velen het mooiste deel van Ameland, het vakantiepark Boomhiemke.

Kinderen

Roompot Boomhiemke is een familiepark waar genoeg te doen is voor alle leeftijden. Voor kinderen is er de Koos Kids Club en een animatieprogramma. Uiteraard beschikt het vakantiepark ook over een overdekt zwembad.

Ontspannen of liever iets actiefs doen?

Op het park kun je heerlijk ontspannen in de sauna of het stoombad en genieten van een hapje of drankje op een van de terrassen. In de spa van Wellness Boomhiemke kunnen schoonheidsbehandelingen en massages worden geboekt.

Wil je liever iets sportiefs doen? Huur dan een fiets en ontdek Ameland in je eigen tempo. Er zijn veel fietspaden op het eiland aangelegd en zo kun je gemakkelijk alle dorpjes van Ameland bezoeken. Wanneer je in bent voor een avontuur dan is een parachutesprong aan te raden. Zo zie je Ameland en de Waddenzee vanuit een uniek oogpunt.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van de receptie?

De receptie is dagelijks geopend vanaf 8:30 uur.

Wat is het adres van Roompot Ameland Boomhiemke?

Jan Roepespad 4, 9161 CT, Hollum, Ameland, Nederland.

Is er gratis WIFI aanwezig bij Roompot Ameland?

Ja, gasten kunnen gratis gebruik maken van draadloos internet (WIFI).

Wanneer krijg ik de sleutel van mijn kamer?

Vanaf 15.00 uur is je kamer beschikbaar.

Andere Roompot parken op de Waddeneilanden

Naast een vakantiepark op Ameland heeft Roompot ook drie vakantieparken op Texel. Alle accomodaties kun je vinden via onderstaande link:

 • Roompot Texel: Kustpark Texel, Strandplevier Hotelsuites en Appartementencomplex Bosch en Zee.

Roompot Ameland impressie

Overnachten op Ameland

Overnachten op Ameland kan op allerlei manieren. Er is keuze uit vele soorten hotels en andere accommodaties; van goedkoop en avontuurlijk kamperen tot superdeluxe genieten in een 4 sterren hotel. Overnachten op Ameland kan verspreid over het hele eiland in hotels, bed & breakfast, vakantiepark, vakantiehuis, appartement, pension, villa, chalet of Airbnb.

Wil je overnachten op Ameland? Op het eiland is genoeg keuze om te slapen in een gezellige accommodatie. Geniet in een mooi hotel op het prachtige eiland en kom heerlijk tot rust. Ameland heeft een zeer groot aanbod.

Hotels met hond op Ameland

Zoek je een hotel met hond op Ameland? Er zijn een aantal hotels waar je hond van harte welkom is. Deze hondvriendelijke hotels op Ameland bevinden zich in de verschillende dorpen. Dus wil je een gezellig weekendje met je hond naar de zee en het strand? Dan is Ameland het perfecte eiland voor hondenbezitters. Klik hier en bekijk bij welke hotels je met je hond op Ameland terecht kan en geniet samen met je viervoeter van de natuur!

Onze tip voor goedkoop overnachten op Ameland

Het handigst is om je overnachtingsplek vooraf online te boeken. Dit kan snel en veilig vanuit je luie stoel. Op deze website vindt je allerlei accommodaties op Ameland, handig gegroepeerd per soort en met een link om direct te reserveren. Dit kan onder andere bij Roompot, Booking.com en Landal. Tip: meld je gratis aan bij het Genius-programma van Booking.com en bespaar meteen 10% op je boekingen.

Bespaar 10% op overnachten op Ameland

Genius is het loyaliteitsprogramma van Booking.com waar iedere boeking telt. Genius-leden krijgen korting op duizenden accommodaties wereldwijd. Hoe meer boekingen je als Genius-lid doet, hoe meer kortingen en beloningen je ontvangt.

Booking.com

Hotel, B&B, appartement, bungalow of huisje op Ameland

Overnachten op Texel
Overnachten op Ameland

Ben jij eigenaar van een hotel, bed & breakfast, appartement, bungalow of huisje op Ameland en wil je ook op deze pagina vermeld worden? Aanmelden kan via dit formulier.

Boot Ameland: de kosten

Wat zijn de kosten voor de boot naar Ameland? Wat is de prijs voor de Amelandse veerboot? Bekijk alle Boot Ameland kosten in onderstaand overzicht.

Retour voorPrijsZomertarief

* Prijs per strekkende meter
** Inclusief chauffeur

Let op: controleer bij twijfel altijd de actuele Wagenborg tarieven op wpd.nl of bel de klantenservice: 0900 9238.

De Wagenborg afvaarten Ameland met de veerboot naar Holwerd zijn van 6.15 t/m 20.00 uur. Er zijn met zowel de veerboot als de sneldienst meerdere overtochten per dag.

Belangrijk: dit is een samenvatting van de meestvoorkomende Wagenborg afvaarten over het gehele jaar. De meeste afvaarten zijn alleen op bepaalde dagen, perioden of seizoenen. Controleer voor vertrek altijd de officiële afvaarten naar Ameland.

Wagenborg afvaarten Ameland naar Holwerd

MaDiWoDoVrZaZo

* Sneldienst
** Bepaalde dagen/perioden

Let op: controleer bij twijfel altijd de actuele Wagenborg Afvaarten Ameland op wpd.nl of bel de klantenservice: 0900 9238.

De Wagenborg afvaarten Holwerd met de veerboot naar Ameland zijn van 7.15 t/m 20.30 uur. Er zijn met zowel de veerboot als de sneldienst meerdere overtochten per dag.

Belangrijk: dit is een samenvatting van de meestvoorkomende Wagenborg afvaarten over het gehele jaar. De meeste afvaarten zijn alleen op bepaalde dagen, perioden of seizoenen. Controleer voor vertrek altijd de officiële afvaarten naar Ameland.

Wagenborg afvaarten Holwerd naar Ameland

MaDiWoDoVrZaZo

* Sneldienst
** Bepaalde dagen/perioden

Let op: controleer bij twijfel altijd de actuele Wagenborg Afvaarten Holwerd op wpd.nl of bel de klantenservice: 0900 9238.

Klimaat Ameland

Ameland heeft een zeeklimaat. Omdat de waddeneilanden los van het vaste land liggen is de invloed van wind en zee sterker. Door de temperatuur van de zee, in het voorjaar, is de regenval beperkt. In het najaar zorgt de warmte van de zee dan weer juist voor extra regen. Hoewel de warme maanden droger zijn dan andere gebiede in Nederland is de temperatuur ook lager. De zeewind zorgt voor een koele bries.

Ameland bestaat vooral uit zandduinen. Aan de oostkant van het dorp Buren ligt het Oerd, een nat natuurgebied waar veel vogels zijn neergestreken.

Weer Ameland

Het weer op Ameland is aangenaam. Ameland heeft een zeeklimaat, waardoor in de lente de regenval beperkt is. De zeewind blaast een koele bries over het eiland

Net als de andere Waddeneilanden heeft Ameland een prachtige natuur, het eiland kent diverse landschappen. Naast de grote en brede zandstranden vind je er veel bos en natuurlijk duingebieden, maar ook weidse graslanden en kwelders. Ooit stonden deze gebieden onder water. Af en toe lopen deze gebieden nog onder bij vloed waardoor ze een zeer bijzondere flora en fauna hebben.

Piet Paulusma over het weer op Ameland

Museum Ameland

Wanneer je zin hebt in een bezoek aan een museum of op zoek bent naar een culturele activiteit is een bezoek aan een museum op Ameland een van de leukste dingen om te doen. Neem even lekker de tijd om een museum op Ameland te ontdekken.

Bunkermuseum in Hollum

Aan de westkant van de vuurtoren staat het Bunkermuseum, een onbemand museum dat is gevestigd in de voormalige keukenbunker. In het Bunkermuseum wordt aandacht gevraagd voor de oorlogsgeschiedenis en hoe oorlog invloed heeft gehad op Ameland. Dit doen ze door middel van een beeldverhaal, vondsten, verhalen van eilanders, een diorama en een gedenkruimte voor de slachtoffers die in de oorlog gevallen zijn.

Maritiem Centrum Abraham Fock

Voor Ameland was de scheepvaart enorm belangrijk. Daarom heeft het eiland een lange historie in de vaart. Het Maritiem Centrum Abraham Fock heeft een volledig ingerichte commissiekamer waar je alles te weten komt over het navigeren met zeekaarten en de sterren.

Demonstratie Reddingsboot

Vanaf het Maritiem Centrum Abraham Fock vertrekt ook de zogenaamde Paardenreddingsboot. Deze wordt 14 keer per jaar in het water gelanceerd. De verblijfplaats van de paarden staat naast het museum.

Nobels Nostalgisch Museum Ameland

Het Cultureel Museum Sorgdrager in Hollum

Het Sorgdragershuuske in Hollum is een Commandeurswoning die eeuwen geleden in het jaar 1751 is gebouwd. Hier kun je het Cultureel museum Sorgdrager bezoeken. Hier vind je een ingerichte stijlkamer en doe je een stap terug in de tijd. Op de zolder van het huuske kun je een collectie van oude Amelander meubels bekijken.

Landbouw en Juttersmuseum Swartswoude in Buren

Museum Ameland
Foto: Arjuno3

In het Landbouw en Juttersmuseum Swartswoude is een tweedelige expositie te vinden, de een over landbouw en de ander over strandjutten. Dit waren in het verleden namelijk de twee grootste inkomstenbronnen voor de bewoners van Ameland. In het landbouwmuseum staan oude werktuigen tentoongesteld en kun je met het boerenleven uit de vorige eeuw kennismaken in een origineel ingerichte boerderij. Op de stranden van Ameland zijn de afgelopen eeuwen zeer diverse vondsten gedaan. Een deel daarvan kun je in het juttersmuseum bewonderen.

Restaurants op Ameland

Restaurants op Ameland zijn er genoeg, er is veel keuze om een lekker hapje te eten of om gezellig in de zon een drankje te doen op een van de vele terrasjes. De restaurants op Ameland variëren van luxe tot budget en van een snelle hap tot meergangen diners. Op de stranden van Ameland zijn er vier strandpaviljoens die het hele jaar door geopend zijn.

De Piraat is een van de restaurants op Ameland

Een bezoek aan restaurant De Piraat is een goed idee wanneer je met kinderen het eiland bezoekt. Dit restaurant ligt op slechts twee minuten van de boot naar Ameland. Zoals de naam al doet vermoeden is de piraterij het thema zowel in als om het familierestaurant. Bij aankomt wordt je verwelkomd door echte piraten op grote piratenschepen. Zowel voor, tijdens als na het eten kunnen de kinderen zich prima vermaken in het vernieuwde speelhol. Hier staat een voetbaltafel, klimtoestel, ballenbak, verkleedkist, piratenschip en nog veel meer.

Restaurant ‘t Koaikers Huus heeft een uitstekende keuken

Pannenkoeken eten op Ameland

Onder de vuurtoren, in Hollum, staat het gelijknamige pannenkoekenhuis. Ook hier is voor de kinderen een speeltuin aanwezig. Mede hierdoor is het restaurant al eens uitgeroepen tot meest kindvriendelijke restaurant in de provincie Friesland. Dit gezellige restaurant heeft een bijzondere inrichting. Er is keuze uit maar liefst meer dan 250 soorten pannenkoeken. Er worden ook andere gerechten geserveerd. Het pakkenkoekenhuis is elke dag geopend en honden zijn welkom.

De restaurants op Ameland zijn verspreid over het hele eiland

De restaurants op Ameland zijn verspreid over het hele eiland

Pizza eten op Ameland bij Pizzeria Il Vulcano

In een oud Amelander huisje heeft zich een pizzeria gevestigd. Zowel binnen als buiten op het terras kun je hier heerlijk Italiaans eten, waaronder pizza, salade, lasagne en pasta. Er worden ook andere gerechten geserveerd.

Chinees restaurant Ameland

Ook liefhebbers van de Chinese keuken zijn op Ameland op het juiste adres. Bij Hong Yun kun je heerlijk eten, of chinees eten afhalen. Heb je last van voedselallergie of voedselintolerantie? De koks van dit restaurant gaan hier tijdens het bereiden van de gerechten zorgvuldig mee om.

Strandpaviljoen ’t Strandhuys in Buren

Op het strand bij Buren is op een schitterende locatie het nieuwe paviljoen ‘t Strandhuys gevestigd. Hier kun je tijdens een strandwandeling genieten van een snack, ijsje of kopje koffie. Heb je meer tijd? Dan kun je ook gaan voor een complete maaltijd van de kaart. Het strandpaviljoen is het hele jaar door geopend.

Beachclub Sunset in Hollum

In Hollum, aan de westelijke kant op het Hollumerstrand, is er ook een strandpaviljoen cq beachclub te vinden. Er is zowel binnen als buiten plaats om aan te schuiven voor een hapje en een drankje. Dit strandpaviljoen is geschikt voor kinderen; bij Sunset eten ze gratis mee.

Strand Ameland

Het strand Ameland heeft een totale lengte van 27 kilometer. De stranden zijn schoon én veilig en dragen daarom al meer dan 30 jaar de Blauwe Vlag, een onderscheiding die elk jaar wordt toegekend aan schone en veilige stranden.

In het hoogseizoen wordt het strand Ameland bewaakt door de KNRM. Aan de vlaggen op het strand kun je zien of het veilig is om de zee in te gaan. Ook kun je hier blauwe borden vinden met daarop informatie en uitleg over wat wel en niet is toegestaan op de Amelander stranden.

Het strand Ameland is bij uitstek geschikt voor strandwandelingen, zwemmen, zonnen en paardrijden. Er is dus altijd iets te doen, of het nu regent of de zon schijnt. Er zijn vier strandtenten te vinden waar je het gehele jaar door kunt eten en drinken terwijl je uitkijkt over de prachtige stranden van Ameland. Langs de duinen kun je heerlijk fietsen en er zijn overal parkeerplaatsen waar je je fiets kwijt kunt.

Strand Ameland
Foto: Flickr/Boudewijn Berends

De stranden van Ameland

Het eiland Ameland is beroemd om zijn goudgele stranden. Vooral in de zomer zijn de brede stranden de hoofdattractie van het eiland. Jaarlijks pakken zo’n 600.000 mensen de boot naar Ameland.

Langs de gehele kust van de Noordzee liggen de prachtige stranden van Ameland. Het strand Nes ligt vlakbij de haven waar de de boot naar Ameland afmeert. Hierdoor is het in het hoogseizoen druk in verband met de vele toeristen die Ameland een dagje komen bezoeken.

De strandovergang bij Hollum is het mooiste strand van Ameland. Vanaf hier is ook het naastgelegen eiland Terschelling te zien. Dit strand heeft een modern strandpaviljoen waar je gezellig kunt eten en drinken. De strandovergang bij Buren ligt dicht bij de diverse campings en bungalowparken op Ameland. Dit is een mooi en breed strand met een nieuwe strandtent en aan de andere kant van de duinen een paar restaurants. De strandovergang bij Ballum is minder geschikt om te zonnen. Op dit strand kun je echter wel van de prachtige natuur en de vele vogels genieten.

De natuur op Ameland is prachtig. Op het eiland zijn verschillende natuurgebieden en recreatiegebieden te vinden. Hier kun je, ook met kinderen, heerlijk ontspannen. De natuur op Ameland bestaat uit bossen, strand, zandduinen en drassige gebieden. Ameland is bij uitstek geschikt voor natuurliefhebbers. Wilde dieren die voorkomen in de natuur op Ameland zijn onder andere herten en fazanten.

Het Oerd is de grootste leverancier van de natuur op Ameland

Het grootste natuurgebied op Ameland is Het Oerd. Dit oude gebied is meer dan 1100 hectare groot en is tevens het hoogste punt van het eiland. Hierdoor heb je een schitterend uitzicht over de buitendijken. Het Oerd is een begroeid gebied dat mede door de drassige duinvalleien erg veel vogelsoorten aantrekt. Ook groeien er zeldzame planten en paddestoelen. Mede hierdoor staat Het Oerd op de werelderfgoedlijst.

Recreatiegebieden op Ameland

De Aanleg

Recreatiegebied De Aanleg ligt bij Hollum. Er is een skatepark en een kleine speeltuin. De Aanleg ligt naast de golfbaan.

De Vleijen

De natuur op Ameland bestaat onder andere uit De Vleijen. Dit is een recreatiegebied in Nes, net achter het Natuurcentrum. Hier kun je mooie wandelingen maken, rondom het water zijn er namelijk verschillende wandelpaden aangelegd. Aan de kleintjes is ook gedacht; er zijn glijbanen, schommels en en een uitkijktoren waarop gespeeld kan worden. De kinderen kunnen ook via een bruggetje naar het kasteel lopen.

Hollumer Bos en de eendenvijver

In het Hollumer Bos is een speelroute voor kinderen te vinden. Bij de vuurtoren kun je vanaf de parkeerplaats zo het bos in lopen. Bij elk speeltoestel staat een bord met uitleg naar een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Ameland. Denk hierbij aan de vuurtoren, het verdwenen dorp Sier, de walvisvaarder Hidde Dirks Kat, etc. In de eendenvijver zwemmen diverse eendensoorten. Hier staan ook vogelkooien met daarin onder andere pauwen en fazanten.

De prachtige natuur op Ameland
Foto: Flickr/Sebastiaan ter Burg

Natuur op Ameland: Roosduinen

In dit recreatiegebied kun je mooie boswandelingen maken over het Krumeltjespad. Je wandelt dicht langs geiten, runderen en wilde paarden.

Vogeluitkijkpost Duinmeer

Deze vogeluitkijkpost ligt bij een meertje tussen Ballum en Hollum. Dit is een zeer geschikte plek om vogels te spotten, waaronder nonnetje, dodaars en waterral. Vanaf de vogeluitkijkpost kun je ook gemakkelijk het strand van Ameland bereiken.

Meer info over de natuur op Ameland

Meer informatie over Het Oerd kun je hier lezen.

Parkeren op Ameland

Parkeren op Ameland is geen probleem. Er zijn diverse parkeerterreinen waar je je auto kunt parkeren op Ameland. In de blauwe zones kun je gratis parkeren. Je moet dan een blauwe parkeerschijf gebruiken en ook is de parkeertijd gelimiteerd. In elke blauwe zone staat een bord waarop staat vermeld hoe lang er, op bepaalde dagen of uren, geparkeerd mag worden.

Hoe werkt parkeren op Ameland?

Wanneer je je auto parkeert geef je op de blauwe parkeerkaart aan wanneer je bent aangekomen. Daarna leg je de parkeerkaart op het dashboard van je auto. Zorg er voor dat deze goed zichtbaar is. Het is ook toegestaan om met je caravan, camper of vouwwagen aan de kant van de weg te parkeren, mits dit niet langer is dan drie dagen aaneengesloten.

Gratis parkeren op Ameland

Gratis parkeren op Ameland, vlakbij het strand

Op Ameland kun je op diverse parkeerplaatsen gratis parkeren. Dit kan onder andere op het parkeerterrein op de kruising van het Verdekspad en Stokershiem. Klik hier voor een routebeschrijving. Bij veel hotels op Ameland en andere accomodaties kun je, als gast, gratis parkeren.

Ameland met de auto

Je mag de auto meenemen naar Ameland. Vergeet niet om een plekje te reserveren op de boot naar Ameland. Houdt er wel rekening mee dat met de auto naar Ameland alleen mogelijk is via de reguliere boot en niet met de sneldienst.

Parkeerplaatsen op Ameland

Parkeren aan de Jan van Eijckweg
Jan van Eijckweg, Nes.
Het terrein is gelegen op ongeveer 300 meter van het strand.

Parkeerterrein Oranjeweg
Oranjeweg, Hollum
Het strand van Hollum ligt op ongeveer 200 meter van dit parkeerterrein.

Parkeerplaats Reeweg
Reeweg, Ameland
Het strand van Nes ligt op een afstand van bijna 3 kilometer.

Parkeren strand Ameland
Strandweg, Buren
Zoals de naam al doet vermoeden ligt kun je dichtbij het strand van Ameland parkeren (225 meter).

Verdekspad
Adres: Stokershiem, Nes.
Op ongeveer 2 kilometer vanaf het strand Westerpad.

Parkeren in Holwerd

Neem je je auto niet mee naar Ameland, dan kun je natuurlijk ook parkeren in Holwerd. De veerhaven van Holwerd is uitstekend te bereiken met de auto. Er is genoeg parkeergelegenheid op twee parkeerterreinen. Tevens zijn er in en nabij Holwerd diverse parkeergelegenheden, zowel overdekt als niet overdekt.

Vanaf het tweede parkeerterrein (P2) rijdt een pendelbus die aansluit op de vertrektijden boot Ameland. In verband met drukte in het het hoogseizoen, tijdens evenementen en rond de feestdagen wordt aangeraden om rekening te houden met extra reistijd in verband met het zoeken naar een parkeerplaats.

Met de boot naar Ameland begint met de passagiersdiensten van Wagenborg Ameland, door velen kortweg ook wel Boot Ameland genoemd. Dit kan zowel met de veerdienst als de sneldienst. De veerboot brengt je binnen 50 minuten naar Ameland, terwijl je met de sneldienst in slechts 20 minuten op het prachtige eiland arriveert. De veerboot van Holwerd naar Ameland vertrekt om het uur. Tijdens de boottocht kun je genieten van de prachtige Waddenzee en de bijbehorende natuur.

Boot naar Ameland

Ameland is dan ook een populaire vakantiebestemming voor veel toeristen uit binnen en buitenland. Je kunt prachtig wandelen en fietsen op Ameland. Dit vierde Waddeneiland behoort tot de provincie Friesland. Met de indrukwekkende zandduinen en natuurgebied het Oerd, valt er op Ameland meer dan genoeg te beleven. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de boot van Wagenborg Holwerd passagiersdiensten jaarlijks voor duizenden mensen de overtocht naar Ameland verzorgt.

Vertrektijden en afvaarten

De veerboot van Holwerd naar Ameland kent vertrektijden van gemiddeld elk uur. In de zomermaanden zijn er bij drukte extra afvaarten en boottijden. De vaartijd bedraagt ongeveer 45 minuten.

Met de Wagenborg veerboot naar Ameland

De reis naar Ameland begint op de Wagenborg Plaza in de terminal in Holwerd. Hier kun je gebruik maken van diverse faciliteiten en tevens direct inchecken als je zonder voertuig naar Ameland wilt reizen. In de terminal kun je genieten van een heerlijke kop koffie, een aantal boetieks bekijken of een bezoek brengen aan de Nobeltje Experience Shop. Hier kom je alles te weten over het bekende drankje uit Ameland. De Wagenborg Plaza is van maandag t/m zaterdag op gezette tijden geopend.

Prijzen, tarieven, kosten

Bekijk de pagina tarieven Boot Ameland voor meer informatie over de prijs van een kaartje. Er zijn verschillende tarieven voor hoog- en laagseizoen.

Boot Ameland reserveren en boeken

In de terminal van de Wagenborg Plaza vind je een ticketautomaat. Hier kun je een kaartje kopen voor de veerboot naar Ameland. Maar, dit kun je tevens van tevoren online doen of via de servicebalie in de terminal. Ook voor de sneldienst is hier een ticketzuil te vinden waarbij je zowel met pin als contactloos kunt betalen voor je bootticket.

Parkeren boot Ameland

Het in Holwerd parkeren van je auto doe je op de daarvoor bestemde plaatsen. Dit kan zowel in P1 als P2. Parkeerplaats 1 is vlak naast de terminal gelegen. Als deze zijn capaciteit heeft bereikt, parkeert je je voertuig op P2. Deze is verder van de terminal gelegen dan P1. Er is een shuttlebus aanwezig die je comfortabel van de parkeerplaats naar de terminal vervoert.

Met de boot van Holwerd naar Ameland. Welke voertuigen mogen er mee?

Boot Ameland

Op de boot van Wagenborg passagiersdiensten zijn fietsen, brommers en scooters van harte welkom. Hiervoor kun je online een ticket kopen of via de servicebalie in Holwerd. Vervoer je je fietsen in combinatie met een fietsendrager op je auto? Dan worden ze kosteloos vervoerd. Ameland is geen autovrij eiland. Dat betekent dat je auto of voertuig gewoon mee mag aan boord. Een plek voor je auto op de boot van Holwerd naar Ameland reserveren is aan te raden, maar niet verplicht.

Houd er rekening mee dat Wagenborg passagiersdiensten alleen auto’s en voertuigen vervoert die vergezeld zijn van een chauffeur. Omdat Ameland een populair vakantie eiland is, mogen er tevens aanhangers en caravans mee tijdens de overtocht. Een plaats voor een caravan dient altijd gereserveerd te worden in combinatie met een auto. Je dient bij de reservering de lengte van de aanhanger én het voertuig door te geven.

Voorzieningen aan boord tijdens de overtocht

Tijdens de 50 minuten durende overtocht van het vasteland naar het eiland, kun je gebruik maken van verschillende faciliteiten. Hierbij kun je denken aan een zelfbedieningsbuffet voor een heerlijke maaltijd of smakelijke snack. Zowel de veerboot als de sneldienst naar Ameland is uitgerust met een koffiemachine. Daarnaast kun je op de schepen van Wagenborg gratis gebruik maken van WiFi. Dit geldt overigens ook voor de terminal op Holwerd.

Hond mee op de boot naar Ameland

Natuurlijk zijn er ook diverse sanitaire ruimtes aanwezig op de boot naar Ameland. Voor mensen die mindervalide zijn, heeft de veerdienst naar het eiland tevens aangepaste toiletten en een lift voorhanden. In de terminal van Holwerd kan er tevens een rolstoel gearrangeerd worden die gratis mee mag aan boord. Als je met WPD de overtocht van Holwerd naar Ameland maakt, kun je tevens gebruik maken van de gratis bagageservice. Aan boord is het toegestaan om maximaal 30 kilo handbagage in de vorm van een koffer of rugzak mee te nemen.

Met de boot van Ameland naar Terschelling

Wil je van het eiland een dagje naar Terschelling? Er vaart ook een boot van naar Ameland naar Terschelling.

Met de boot van Ameland naar Schiermonnikoog

Ga je liever naar Schiermonnikoog? Er vaart ook een boot van Ameland naar Schiermonnikoog.

Samengevat

Wat mag mee op de boot naar Ameland? Op deze pagina lees je alles over wat je allemaal mee mag nemen op de veerboot naar Ameland.

Hond en andere huisdieren, mits aangelijnd

Je hond mag, tegen een kleine vergoeding, mee op de boot naar Ameland. Op dierendag, 4 oktober, mag je hond gratis mee.

Fiets, auto, motor

 • Fiets
 • Fietsendrager
 • Auto
 • Caravan
 • Brommers
 • Scooters
 • Motor
 • Camper
 • Vouwwagen
 • Rolstoel

Bagage

 • Maximaal 30 kilo handbagage

Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen op Ameland. Over het hele eiland kun je wandelingen maken over de verschillende wandelpaden en wandelroutes. Deze routes zijn te herkennen aan de paaltjes met verschillende kleuren en variëren in een lengte van zo’n 3 tot 10 kilometer. Wandelen op Ameland is geschikt voor jong en oud.

Wandelen op Ameland in de prachtige natuur

Wandelen op Ameland betekent ontsnappen aan de dagelijkse hectiek en even lekker de natuur in. Bij alle wandelroutes wordt aangegeven waar de route begint, vanaf dat punt kun je zelf de paaltjes en kleuren volgen. Bij de VVV op Ameland is de wandelgids “Wandelen op Ameland” te koop, hierin staan veel routes en tevens leuke informatie over Ameland.

Krumeltjespad

Het Krumeltjespad op Ameland is, net als Sommeltjespad op Texel, een wandelroute speciaal voor kinderen. Je kunt de ingang van het pad herkennen aan de uil. De wandelroute is uitgestippeld door middel van gezichtjes, vlinders en lieveheersbeestjes. Zij wijzen je de weg. Tijdens het wandelen kunnen de kinderen allerlei leuke dingen tegenkomen.

Verdwaald Spoor

Bij de vuurtoren in Hollem ligt het speelbos ‘Verdwaald Spoor’. In dit bos liggen diverse speelplaatsen en je kunt er ook een eendenvijver vinden. Hier scharrelen naast eenden ook fazanten en kippen rond.

Blotevoetenpad

Zoals de naam al doet vermoeden is het de bedoeling dat je de wandeling op blote voeten aflegt. Bij het natuurcentrum in Nes kun je een rugtas huren om je schoenen in te doen. Daarna kun je met je blote voeten de verschillende ondergronden, die je op Ameland kunt tegenkomen, voelen. Je loopt met blote voeten over onder andere zand, schelpen, bospaden en grind. Onderweg kom je allerlei leuke uitdagingen tegen.

Wandelen op Ameland over het Paddenpad

Wandelen op Ameland
Foto: Boudewijn Berends/Flickr

Bij hetzelfde natuurcentrum in Nes begint het zogenaamde Paddenpad. Dit pad van 2.6 kilometer lang is door Staatsbosbeheer uitgezet en loopt door De Vleijen, een recreatiegebied. Via het Paddenpad loop je door de duinen en kom je ook op plekken waar je padden kunt zien. Het pad is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Fietsen op Ameland

Met maar liefst 100 kilometer aan fietspaden is fietsen op Ameland de perfecte manier op het eiland te ontdekken. De afstanden zijn relatief klein, binnen een uur kun je van de ene kant (Buren) naar de andere kant (Hollum) fietsen. Fietsen op Ameland kan met je eigen fiets, maar er is ook een groot aanbod aan fietsverhuur op Ameland. Op Ameland zijn meerdere oplaadpunten voor elektrische fietsen beschikbaar.

Ameland fietsverhuur Nes, Buren en Hollum

Op Ameland kun je gemakkelijk een fiets huren. Een gewone fiets, maar ook elektrische fietsen, tandems, kinderzitjes en fietskarren. Het online reserveren van je fiets levert in veel gevallen korting op. De meeste fietsverhuur aanbieders op Ameland bieden een gratis bagageservice aan. Wanneer je de fiets ophaalt kun je je bagage achterlaten bij de fietsverhuur. Deze wordt dan gratis naar je vakantieadres gebracht. Ga je dezelfde dag weer met de boot naar Holwerd terug dan kun je je bagage ook vaak ook in een kluisje achterlaten. Veel fietsverhuurbedrijven bieden pechservice aan, mocht je onderweg een lekke band of andere pech oplopen.

Fietsen op Ameland
Foto: dronepicr/Flickr

Enkele fietsverhuurbedrijven op Ameland zijn:

 • Fietsverhuur Metz in Buren
 • Aldok Tweewielers in Hollum
 • Fietsverhuur Molenaar in Buren
 • Fietsverhuur Kiewiet in Nes
 • Fietsverhuur Nobel in Nes

De fiets mee op de boot naar Ameland

Het is mogelijk om je eigen fiets mee te nemen op de boot naar Ameland. Hiervoor kun je een apart kaartje kopen, online of bij de terminal in Holwerd. Vervoer je je fiets op het dak of achterop de auto? Ook dat is geen probleem en is inbegrepen bij de prijs wanneer je met de auto naar Ameland komt.

Ameland fietsroutes

Fietsend over Ameland kom je langs alle prachtige plekjes die er op het eiland zijn te vinden. Je kunt zelf een fietsroute over Ameland bedenken of een vooraf uitgezette route fietsen. Dit kan onder andere langs de Waddenzeedijk, door de bossen en duinen van Ameland en de gezellige dorpjes. Onderweg zie je de karakteristieke rode vuurtoren.

Fietsroute Het Oerd

De route via Het Oerd is zo’n 12 kilometer lang. Geniet bij het uitzichtpunt Oerdblinkert van de weidse omgeving. Bekijk een interactieve kaart van deze fietsroute online.

Fietsroute langs alle dorpen op Ameland

Deze fietsroute van ongeveer 40 kilometer brengt  langs alle dorpen op Ameland. Klik hier om de fietsroute te bekijken en te downloaden.

Fietskaart Ameland

Bij een aantal fietsverhuurders, maar ook bij de VVV Ameland is een fietskaart voor Ameland te verkrijgen. Op deze fietskaart staan alle fietspaden aangegeven en geven ook informatie over wat er allemaal langs de fietspaden is te zien.

Fietskaart Ameland

Wat te doen op Ameland

Wat te doen op Ameland? Je kunt een heleboel doen op Ameland, maar dit hoeft natuurlijk niet. Op Ameland vind je activiteiten voor alle leeftijden. Er zijn een aantal activiteiten op Ameland die je bij een bezoek aan het eiland absoluut moet zien. Zoek je ontspanning? Gan dan lekker fietsen of wandelen om zo van de prachtige Amelander natuur te genieten. Bezoek je het eiland met kinderen? Neem ze mee naar de vuurtoren of ga naar het Natuurcentrum.

Natuurcentrum Ameland in Nes

In het Natuurcentrum Ameland leer je op een interactieve manier alles over de natuur op Ameland en de Waddenzee. Er is een tentoonstelling met opgezette dieren te zien, maar ook kleine en grote aquaria met daarin vissen die voorkomen rond Ameland. In het Natuurcentrum Ameland worden ook voorstellingen gegeven, onder andere een 360 graden film over de Waddenzee en de film Blue. Wanneer je de lift naar boven neemt kom je terecht bij de uitzichttoren, waar je een prachtig uitzicht hebt over Ameland.

https://vimeo.com/217951375

Trailer Blue

Vuurtoren Ameland

Wat te doen op Ameland

Het is even doorstappen (meer dan 230 treden omhoog…), maar dan sta je wel helemaal bovenin de Vuurtoren van Ameland en kun je genieten van een prachtig uitzicht. De Vuurtoren Ameland heeft verschillende verdiepingen waar exposities over zowel de vuurtoren zelf als het eiland zijn te zien.

Zeehonden kijken bij Ameland

Vanaf de haven bij Nes zijn er afvaarten met verschillende excursieboten. De MS Zeehond en de MS Ameland worden ingezet voor de zogenaamde Robbentochten over de Waddenzee. Beide boten varen naar een zandplaat tussen Ameland en Terschelling, ook wel het robbeneiland genoemd. Deze zandplaat valt droog bij eb en dan verzamelt zich daar een grote groep witte en grijze zeehonden om te eten en lekker te zonnen. De boten stoppen dicht bij de zandplaat zodat je de zeehonden van dichtbij kunt zien.

Wat te doen op Ameland: Schelpeneiland

Samen met de Robbentocht kun je ook het Schelpeneiland bezoeken, een schelpenbank dicht in de buurt van de haven van Nes. Deze bank valt tijdens eb vaak droog (niet altijd). Controleer dus vooraf de weersomstandigheden. Op de bodem liggen tussen de algen veel oesters en schelpen. Je kunt je eigen laarzen meenemen, maar ook huren op de boot zelf.

Koren- en mosterdmolen De Verwachting in Hollum

De Verwachting in Hollum is een koren- en mosterdmolen die al meer dan een eeuw graan en mosterd maalt voor de inwoners van Ameland. Bij een bezoekje aan de molen leggen de molenaars en mosterdmakers je precies uit hoe ze dit doen. In het bijbehorende winkeltje kun je streekproducten kopen. De molen is in 1988 herbouwd.

Paardrijden op Ameland

Paardrijden op Ameland kan via de diverse maneges op het eiland. Hier kun je een paard huren voor een ritje op het strand, maar ook je eigen paard stallen. Ben je iets minder ervaren dan kun je ook een georganiseerde rondrit met een paard op Ameland maken, bijvoorbeeld door de bossen of de duinen. Paardrijden op Ameland kan via de verschillende paardenroutes die over het eiland zijn uitgezet.

Wat te doen op Ameland: nog meer tips!

 • Mountainbiken
 • Paintballen
 • Beachvolleybal
 • Surfen
 • Kitesurfen
 • Raften
 • Strandzeilen
 • Kayakken

Ameland zwemmen

Op Ameland zwemmen kan zowel buiten als overdekt. Klein Vaarwater, een vakantiepark op Ameland, heeft een overdekt zwembad dat voor iedereen toegankelijk is. Dit is een klein zwembad met een apart badje voor de kleintjes (met gratis speelgoed en zwembandjes) en een groot zwembad met glijbaan.

Zwem je liever buiten, ga dan naar De Schalken in Ballum. Hier vind je drie verwarmde buitenbaden met een glijbaan. Je kunt hier ook iets eten en drinken, tennissen en midgetgolfen. Voor de kleintjes is er een speeltuin.

Wat te doen op Ameland: binnenspeeltuin

Het vakantiepark Klein Vaarwater heeft naast een zwembad ook een binnenspeeltuin voor kinderen tot en met 12 jaar. Hier kunnen kinderen in de als de vuurtoren van Ameland nagebouwde valtoren. Ook is er een grote glijbaan en een ballenbak. Er is een speciale ruimte voor kinderen t/m 3 jaar.

Sleepnetvissen

Ben je benieuwd hoe het leven op de bodem van de Waddenzee er uit ziet? Stap dan op een sleepnetboot. Achter de boot hangt een net waarmee vis wordt gevangen. Na het ophalen van het net kun je zien welke vissen en andere dieren er op de bodem van de Waddenzee leven.

Ameland is een Nederlands waddeneiland en behoort tot de provincie Friesland. Het eiland telt ongeveer 3500 inwoners. Op het eiland wordt Amelands gesproken, geen Fries. Het is een mengdialect dat afstamt van het Stadsfries. De eilandbewoners worden Amelanders genoemd.

Kunstenaars verblijven door de bijzondere lichtval graag op het waddeneiland. Elk jaar in november exposeren over het hele eiland kunstenaars hun foto’s, beelden, schilderijen, keramiek en installaties. Het eiland bestaat voornamelijk uit zandduinen. Het Oerd is een moerassig natuurgebied waar veel vogels leven. De totale lengte van het strand is zo’n 27 kilometer.

Ameland: prachtige natuur en ruimte

Ameland: prachtige natuur en ruimte

Ameland is door zijn prachtige natuur, rust en ruimte voor velen het mooiste waddeneiland van Nederland. Elk jaargetijde heeft z’n eigen kleuren welke je trakteren op variërende landschappen. Op Ameland verwen je je zintuigen met de mooiste vergezichten, frisse zeelucht, heerlijk eten en weldadige ontspanning. Ameland heeft verschillende hotels, vakantiehuizen en campings en is daarom ideaal voor een heerlijke vakantie. Met de boot ben je vanaf Holwerd in binnen 45 minuten op het eiland.

Op cultureel gebied is er op het waddeneiland ook genoeg te beleven met de karakteristieke Amelander boerderijen. De dorpjes Ballum, Buren, Hollum en Ne hebben elk een eigen karakter met gezellige winkeltjes. De oude commandeurshuizen herinneren aan de gouden eeuw van ÷Ameland.

Je kunt het eiland op verschillende manieren ontdekken. Door te fietsen op de ruim 100 kilometer aan fietspaden en te wandelen of door deel te nemen aan excursies en boottochten verken het hele eiland. Bezoek de diverse musea en laat je verrassen door de interessante geschiedenis van het waddeneiland.

Ameland vakantie

Ben je een rustzoeker en natuurliefhebber? Dan is een Ameland vakantie echt iets voor jou want er wonen slechts 3597 mensen en de natuur is er adembenemend mooi. Het gehele Waddengebied, waar het eiland uiteraard ook onder valt, is uitgeroepen tot het ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’.

Het eiland heeft een lengte van 27 kilometer en is maximaal ongeveer 4 kilometer breed. De afstand naar het vaste land is 8 kilometer. Het waddeneiland is voornamelijk opgebouwd uit zandduinen en heeft prachtige natuurlijke bossen. Het fraaie eiland is de ideale plaats om tot rust te komen. Je zult als herboren terugkomen van vakantie!

Ameland heeft de mooiste stranden van alle Waddeneilanden en het is er lekker rustig. Dit mooie Waddeneiland is dus de perfecte bestemming voor een heerlijke vakantie met het hele gezin. De kinderen zullen het op dit eiland fantastisch vinden!

Natuurlijk is de boot sneller, maar misschien is het wel veel leuker om naar een waddeneiland te lopen, het zogenaamde wadlopen. Wadlopen is een sportief en uniek avontuur, middenin de natuur van het Werelderfgoed Waddenzee. De Waddenzee wordt ook wel de laatste wildernis genoemd en is een onbeschrijflijk mooi natuurgebied.

Wadlopen naar Ameland

De wadlooptocht naar Ameland heeft een lengte van ongeveer 10 kilometer. Het lopen zelf duurt ongeveer 3 uur. Deze tocht is vooral in het begin, vanwege de slik, iets zwaarder dan wadlopen naar Texel. Vanaf ongeveer de helft is de ondergrond zanderig. Over het wad lopen naar Ameland is geschikt vanaf een leeftijd van 14 jaar. Het verzamelpunt in restaurant Land- en Zeezicht ligt op de veerdam, vlakbij de boot naar Ameland.

Texel

Over het wad lopen naar Texel doe je ongeveer 3.5 uur, de totale lengte is ongeveer 11 kilometer. De tocht gaat langs natuurgebied De Schorren waar je de flora en fauna van de Waddenzee kunt bewonderen. Wadlopen naar Texel is niet zwaar want er wordt gelopen over harde zandplaten. Hierdoor is de tocht ook geschikt voor de wat oudere kinderen (vanaf 10 jaar).

Vlieland

Omdat de geulen tussen Harlingen en Vlieland, ook bij eb, te diep zijn is het niet mogelijk om wad te lopen naar Vlieland.  Het is wel mogelijk om een korte wandeling te maken of te droogvallen. Het duurt ongeveer zes tot acht uur voordat het water weer is gestegen. Dit is een prachtige ervaring.

Wadlopen
Foto: Thijs Knaap

Terschelling

Ook de geulen tussen Terschelling en Harlingen zijn te diep om over het wad te lopen.

Schiermonnikoog

De tocht van Lauwersoog naar Schiermonnikoog is zwaar, duurt bijna 6 uur en is maar liefst 19 kilometer lang. De ondergrond bestaat afwisselend uit zand en slik. Het veranderlijke prielen en geulen en diepe stukken slik is vooral het kustdal zwaar. Over het wad lopen naar Schiermonnikoog is alleen geschikt voor wadlopers die zeer ervaren zijn. Naast de minimale leeftijd van 18 jaar is ook een zeer goede conditie, ervaring en uithoudingsvermogen vereist.

Wadlopen Friesland en Groningen

Naast de gebruikelijke wadlooptochten kun je ook van en naar andere eilandjes of zandplaten wad te lopen. Bijvoorbeeld van de zandplaat Brakzand naar Schiermonnikoog, een tocht van meer dan 11 kilometer.

Lopen naar Rottumeroog, het eilandje dat het meest oostelijk is gelegen, is ook mogelijk, dit is een zeer exclusieve tocht omdat deze maar enkele keren per jaar mag worden georganiseerd.

Een wadloopklassieker is de zwerftocht naar de Engelsmanplaat, waar een Wadwachtpost staat. De tocht is zo’n 12 kilometer lang en duurt circa 4 uur. De zwaarte valt mee omdat de ondergrond voor het grootste deel uit harde zandgrond bestaat.

Meer informatie

Eén van de pioniers op dit gebied is Wadloopcentrum Fryslân. Daar hebben ze meer dan 50 jaar ervaring.

Ben je op Ameland en wil je naar Schiermonnikoog? Dat kan met de boot van Ameland naar Schiermonnikoog. Andersom kan dit natuurlijk ook. De boot vaart langs de prachtige oostkust van Ameland, de onbewoonde Engelsmanplaat (‘De Kalkman’ in het Fries) en het westelijke puntje van Schiermonnikoog.

Reisinformatie Boot van Ameland naar Schiermonnikoog

Van Ameland naar Schiermonnikoog: de overtocht

De boot van Ameland naar Schiermonnikoog

In de zomer (juli en augustus) zijn er een aantal afvaarten naar Schiermonnikoog. Op enkele dagen is het mogelijk om met de Robbenboot m.s. Ameland en de historische zeilklippers Willem Jacob en de Helena een dagtocht te maken naar Schiermonnikoog. De duur van de overtocht naar Schiermonnikoog verschilt per dag, tijdstip en boot. De Robbenboot m.s. Ameland is het eerste rondvaartschip dat naast de veerboot Ameland ligt.

Kaartjes voor de boot van Ameland naar Schiermonnikoog

Aangeraden wordt om kaartjes vooraf online te kopen. Op de boot kun je met je pinpas betalen.

Prijzen

 • Voetpassagier, kind (4 t/m 12 jaar): € 17,50 enkele reis, € 22.50 retour
 • Voetpassagier, volwassene € 27,50 enkele reis, € 35,00 retour

De tarieven voor de boot van Ameland naar Schiermonnikoog kunnen nogal verschillen. Kijk voor volledige en actuele tarieven op de website van de Robbenboot.

Dienstregeling

Boot van Ameland naar Schiermonnikoog

In het hoogseizoen kun je een aantal keren met de boot van Ameland naar Schiermonnikoog, zowel ‘s ochtends als ‘s middags. Het is op enkele afvaarten ook mogelijk om te overnachten.

Van Schiermonnikoog naar Ameland

In het hoogseizoen kun je een aantal keren met de boot van Schiermonnikoog naar Ameland, zowel ‘s ochtends als ‘s middags. Het is op enkele afvaarten ook mogelijk om te overnachten.

Tijdens weekenden, vakanties, evenementen en op feestdagen kan deze dienstregeling afwijken. Een compleet overzicht van afvaarten en eventuele wijzigingen kun je vinden op de website van VVV Ameland.

Ben je op Ameland en wil je naar Terschelling? Dat kan met de boot van Ameland naar Terschelling. Andersom kan dit natuurlijk ook. Tijdens de overtocht hoef je je geen moment te vervelen want de boot vaart langs de prachtige zuidkust van zowel Ameland als Terschelling, inclusief de Bosplaat.

Reisinformatie Boot van Ameland naar Terschelling

Van Ameland naar Terschelling: de overtocht

De boot van Ameland naar Terschelling

In de zomer (juni, juli en augustus) zijn er een aantal afvaarten naar Terschelling. Op enkele dagen mogelijk om met de Zeehond m.s. Ameland en de historische zeilklippers Willem Jacob en de Helena
een dagtocht te maken naar Terschelling. De duur van de overtocht naar Terschelling verschilt per dag, tijdstip en boot. De Zeehond m.s. Ameland vaart af vanaf de steiger in Nes en is meestal het tweede schip dat aan de kade ligt, naast de veerboot Ameland.

Kaartjes voor de boot van Ameland naar Terschelling

Aangeraden wordt om kaartjes vooraf online te kopen. Op de boot kun je met je pinpas betalen.

Prijzen

Retour

 • Voetpassagier, kind (4 t/m 12 jaar): € 17,50 enkele reis, € 22.50 retour
 • Voetpassagier, volwassene € 28,50 enkele reis, € 36,00 retour

De tarieven voor de boot van Ameland naar Terschelling kunnen nogal verschillen. Kijk voor volledige en actuele tarieven op de website van de Robbenboot.

Dienstregeling

Boot van Ameland naar Terschelling

In het hoogseizoen kun je een aantal keren met de boot van Ameland naar Terschelling, zowel ‘s ochtends als ‘s middags. Het is op enkele afvaarten ook mogelijk om te overnachten.

Van Terschelling naar Ameland

In het hoogseizoen kun je een aantal keren met de boot van Terschelling naar Ameland, zowel ‘s ochtends als ‘s middags. Het is op enkele afvaarten ook mogelijk om te overnachten.

Tijdens weekenden, vakanties, evenementen en op feestdagen kan deze dienstregeling afwijken. Een compleet overzicht van afvaarten en eventuele wijzigingen kun je vinden op de website van VVV Ameland.

Sneldienst Ameland

Vanaf 28 maart 2018 heeft Wagenborg Passagiersdiensten vaart de nieuwe sneldienst Ameland op het traject Ameland-Holwerd. Vanuit Leeuwarden rijdt de nieuwe Arriva-lijn 166 aansluitend op de dienstregeling-afvaarten aan de vaste wal. Op extra afvaarten rijdt geen aansluitend busvervoer!

Dienstregeling Ameland sneldienst

M.s. Fostaborg vaart volgens een eigen dienstregeling. De vaartijd bedraagt twintig minuten. Met de komst van m.s. Fostaborg, vertrekt de eerste afvaart van de normale veerdienst vanaf 1 april 2018 om 06.15 uur vanaf Ameland. Vanaf Holwerd vertrekt de eerste afvaart vervolgens om 07.15 uur.

Prijzen snelboot Ameland

Wagenborg Passagiersdiensten rekent per overtocht met m.s. Fostaborg een toeslag van € 7,50 bovenop het gewone retourticket voor de veerdienst. Diezelfde toeslag was tot op heden ook van kracht op de sneldienst die werd verzorgd door de Watertaxi. Tevens bestaat de mogelijkheid een 20-vaartentegoed en een 10-vaartentegoed aan te schaffen voor de sneldienst. Een 20-vaartentegoed kost € 120,00. Dit betekent dat vaste reizigers, zoals eilanders en forensen, vier tegoeden cadeau krijgen. Een 10-vaartentegoed kost € 67,50, waarbij reizigers één tegoed gratis krijgen.

Wagenborg Passagiersdiensten benadrukt wel dat reizigers te allen tijde online moeten reserveren. Wanneer reizigers dit niet doen en de sneldienst zit vol, dan geeft een vaartentegoed geen recht op een zitplaats. Daarnaast dienen reizigers er rekening mee te houden, dat men ook in het bezit van een meervaartentegoed voor de sneldienst een veerdienstticket moet kopen of moet afboeken van de Wagenborg-pas. De Watertaxi is met de invoering van m.s. Fostaborg tussen Ameland en Holwerd alleen nog op afroep beschikbaar.

Realisatie nieuwe sneldienst Holwerd Ameland

In de zomer van 2017 werden de plannen rondom een nieuwe sneldienst concreet. Vanaf dat moment heeft Wagenborg Passagiersdiensten de bouw ter hand genomen en het overleg opgestart om akkoord te krijgen op het vervoerplan. Na een positieve beoordeling van de adviesaanvraag door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Consumentenplatform Waddenveren Oost en de decentrale overheden heeft de concessieverlener hiermee ook ingestemd. Achter de schermen is vanaf dat moment alles in werking gezet om de communicatie rondom de sneldienst inhoud te geven. Dat is gelukt. Vanaf 28 maart 2018 vaart m.s. Fostaborg volgens dienstregeling.

Sneldienst Ameland
Sneldienst Ameland – met de MS Fostaborg in 20 minuten naar Ameland

Met dit geheel op Friese bodem gebouwde schip, kan de rederij vanaf dit voorjaar 48 passagiers per overtocht van en naar Ameland vervoeren. Reizen over het Wad krijgt hiermee een nieuwe dimensie, want met een snelheid van maar liefst veertig kilometer per uur kunnen passagiers veilig en snel de overtocht maken. De realisatie van de nieuwe sneldienst komt voort uit het Open Plan Proces, bestaande uit Rijkswaterstaat, gemeente Ameland en Wagenborg Passagiersdiensten. De sneldienst was een van de vijf maatregelen die geadviseerd werd om de gevolgen van de optredende vertragingen tussen Ameland en Holwerd te verminderen. “m.s. Fostaborg verzorgt straks een verbinding die minder last heeft van de huidige staat van de vaargeul”, legt directeur Ger van Langen uit.

Vier dorpen Ameland; Ballum, Buren, Hollum en Nes. De dorpen van Ameland hebben elk een eigen karakter met een oude kern en smalle straatjes. Hier vind je gezellige winkeltjes, koffiezaakjes, restaurants en cafés. De meeste huizen op Ameland zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw. In deze periode was er in Ameland een grote groei, vooral door de rijke walvisvaartkapiteins die er woningen bouwden. Deze woningen zijn tegenwoordig nog steeds te herkennen aan de rij steentjes in de voorgevel.

Mooie dorpen Ameland: Ballum

Met zijn bijna 400 inwoners is het mooie Ballum het kleinste dorp, maar toch het bestuurlijke centrum van Ameland. Ballum heeft een beschermd dorpsgezicht. In Ballum zijn nog veel oude huizen met ankerdateringen uit de 18e eeuw te vinden. De oude boerderijen in Ballum herinneren aan het agrarisch verleden. In de zomermaanden is de Nederlandes Hervormde Kerk, met het prachtige kunstwerk ‘De gebeeldhouwde preekstoel’, te bezichtigen.

Vlakbij Ballum ligt een klein vliegveld. In de zomermaanden kan er boven Ameland een rondvlucht gemaakt worden. Ook kun je een uitstapje naar Texel of het Duitse waddeneiland Borkum maken.

Buren

Buren is het jongste dorp van Ameland met knusse restaurants, café’s, een supermarkt en eigentijdse winkeltjes. Midden in Buren staat het Landbouw en Juttersmuseaum Swartwoude waarin je een beeld krijgt van de Amelander boeren in de negentiende eeuw. De expositie in het museum bestaat uit twee delen; jutten en landbouw. In het landbouwdeel is een levend museum te zien. Hier lopen boerderijdieren rond en zijn er oude werktuigen te zien. De boerderij is op oorspronkelijke wijze ingericht waardoor het boerenleven rond 1900 tot leven komt. In het juttersmuseum kun je je verwonderen over de zeer verschillende strandvondsten die de Amelander jutters in de loop der tijd op het strand hebben verzameld.

Op het pleintje aan de Hoofdweg in Buren staat het beeld ‘Rixt van het Oerd’, de legendarische jutster van Ameland. In de omgeving van Buren ligt de Kooiplaats met de Nassau-eendenkooi. Deze eendenkooi werd al in 1705 aangelegd. In de zomermaanden is de eendenkooi dagelijks geopend.

Hollum

Dorpen Ameland

In het dorp Hollum stap je letterlijk in de levendige geschiedenis van het waddeneiland Ameland. In de Burelaan en de Oosterlaan is de rijke geschiedenis van Ameland nog springlevend. Twee twee musea zijn er te vinden in Hollum; het Sorgdragersmuseum en het Reddingsmuseum. Aan de Molenweg staat de stellingmolen ‘De Verwachtig’. Hollum heeft ook een 9-holes golfbaan.

De bekende rood-witte vuurtoren van Ameland staat in Hollum. De vuurtoren is een van de sterkste torens ter wereld en over het hele eiland voel je de aanwezigheid van dit hoge zeebaken. In Hollum staan ook een aantal hotels.

Nes

Nes is met ongeveer 1200 inwoners een van de grootste dorpen van Ameland. Al het goede van het Amelander heden en verleden komt in Nes samen. Ook Nes heeft een beschermd dorpsgezicht. De historische kern van Nes, gebouwd om de vrijstaande kerktoren uit 1723, bestaat uit een mix van gezellige winkels, knusse restaurants en prachtige oude huizen.

Dorpen Ameland

Alle dorpen op Ameland bieden een prima accommodaties voor een ontspannende vakantie op het waddeneiland.

Parkeren in Holwerd

Parkeren Holwerd kan op meerdere manieren. Ga je een dag of weekend naar Ameland? Parkeer je auto dan op op de veerdam, vlakbij de boot naar Ameland. Voor het halen en brengen van passagiers kun je gratis kort parkeren.

Kort parkeren Holwerd

Je kunt de auto kort parkeren voor de vertrekhal. Parkeren voor het brengen en halen van passagiers of een bezoek aan het restaurant of de veerdam is gratis met een maximum van twee uur.

Lang parkeren Holwerd

Je kunt je auto parkeren op het parkeerterrein bij Holwerd. De parkeerplaats is elke dag geopend van een half uur voor aankomst van de eerste boot van Ameland tot een kwartier na vertrek van de laatste boot naar Ameland.

Het parkeerterrein is 7 dagen per week geopend van van 5.30 uur tot en met 21.00 uur.  Je kunt op elk moment het terrein afrijden. Het parkeren van je auto is op eigen risico, het terrein is niet bewaakt.

Een parkeerkaart kost € 4,50 of een deel hiervan. Je kunt contant of met je creditcard betalen (VISA, Maestro, American Express en Eurocard) te betalen. Pinnen is niet mogelijk.

Holwerd Ameland Carpark

In de Holwerd Ameland Carpark kun je je auto veilig parkeren, zowel binnen als buiten. De dag en nacht bewaakte parkeeraccommodatie is 7 dagen in de week geopend, van 7.00 tot 22.00 uur. De auto buiten parkeren kost 5 euro per dag. Parkeer je liever binnen dan kost dat 6 euro per dag.

Nadat je de auto hebt geparkeerd word je naar de haven van Wagenborg gebracht. De pendelbus vertrekt ieder kwartier wanneer het druk is. Is het iets rustiger dan zal de pendeldienst op aanvraag vertrekken.

Parkeren Holwerd
Parkeren in Holwerd voor de boot naar Ameland

Parkeren Lauwersoog

Parkeren in Lauwersoog kan aan de Zeedijk in Lauwersoog. Het parkeerterrein wordt beheerd door Scheepspark. Kijk op de website van Scheepspark voor meer informatie.

Tip

Vlakbij de aankomsthal kan het bij de betaalautomaten druk zijn. Op het parkeerterrein, een klein stukje lopen, staan echter ook nog betaalautomaten.

Dagje naar Ameland

Al voor vertrek kun je je parkeerkaart afrekenen bij één van de betaalautomaten in Holwerd. Hiermee voorkom je wachttijd op je terugreis.

Tarieven boot Ameland

Ben je op zoek naar tarieven voor de boot naar Ameland? Op deze pagina lees je alles over wat het kost om met de boot naar Ameland te gaan. Voor het jaar 2019 gelden voor de bootdienst Ameland-Holwerd nieuwe tarieven. Voor de boot naar Ameland is er sinds 2014 helaas geen 65+ tarief meer van toepassing.

De tarieven voor de boot naar Ameland zijn ingedeeld voor verschillende soorten reizigers. Wie te voet of met de fiets naar het eiland komt betaald uiteraard minder dan bezoekers die met de auto op de boot de overtocht naar Ameland maken. Er is ook een gunstig groepstarief beschikbaar.

Bekijk hieronder de verschillende tariefgroepen voor de boot naar Ameland. In de prijslijst zie je een overzicht van alle kosten voor de boot naar Ameland.

Voor personen

 • Kind van 0 t/m 3 jaar
 • Kind van 4 t/m 11 jaar
 • Volwassene
 • Volwassene 10-vaartenkaart*
 • Volwassene 20-vaartenkaart*

Tarieven boot Ameland voor groepen**

 • Kinderen (4 t/m 11 jaar)
 • Volwassenen

Voertuigen

 • Voertuig tot 5,5 meter (excl. inzittenden)
 • 10-vaartenkaart voertuig tot 5,5 meter*
 • Bromfiets of scooter
 • Motor
 • Rijwiel
 • Voertuig > 5,5 meter incl. chauffeur (< 2.60m breed) p/m
 • Voertuig > 5,5 meter incl. chauffeur (> 2.60m breed) p/m
 • Voertuig > 5,5 meter incl. chauffeur (gevaarlijke stoffen) p/m
Tarieven boot Ameland

Overige kosten boot Ameland

 • Hond mee naar Ameland
 • Kar
 • Caravan / Aanhangwagen (max 2.60m breed) p/m
 • Rijwieldrager (incl. daarop geplaatste fietsen)

* De Wagenborg Pas met 10- en 20-vaartentegoed is niet persoons-/voertuiggebonden. De pas kan één keer per dag voor één persoon/voertuig worden gebruikt. Wanneer het tegoed voor 1 april gekocht is, behoeft in de periode van 1 april t/m 30 september geen zomertoeslag betaald te worden. Het tegoed is kalenderjaar gebonden.

** Het groepstarief geldt voor groepen van meer dan 15 personen, mits de reis tenminste 7 dagen van tevoren bij WPD is aangemeld.

Actuele tarieven

Bekijk de website van Wagenborg Passagiersdiensten voor de actuele tarieven voor de boot naar Ameland.

Parkeertarieven

Laat je je auto achter op het vasteland? Lees meer informatie over de tarieven voor parkeren in Holwerd.

Heb je een vraag over de overtocht met boot Ameland? Misschien staat je vraag in het overzicht van veelgestelde vragen. Onder andere over parkeren, tarieven en reserveringen.

Veelgestelde vragen boot Ameland

Zijn de prijzen voor een enkele reis?

Kaartjes voor een enkele reis worden niet verkocht. Alle genoemde tarieven zijn retourprijzen.

Is de prijs voor mijn auto inclusief inzittenden?

De prijs voor de auto is exclusief inzittenden. Voor een aanhanger, caravan of fietsendrager moet extra betaald worden. Voor fietsen op een dakdrager hoeft niet betaald te worden.

Kan ik een personenkaartje reserveren?

De veerboten hebben voldoende capaciteit voor alle passagiers. Het is niet nodig en ook niet mogelijk om van tevoren een plaats te reserveren.

Moet ik reserveren voor mijn motor?

Het is niet mogelijk om voor individuele motoren te reserveren. Kom je met een groep motorrijders (minimaal 5) dan is aan te raden dit kenbaar te maken door te bellen met 0519 54 61 11.

Wat kost parkeren?

Een parkeerkaart kost € 4,50 of een deel hiervan. Je kunt contant of met je pinpas betalen. Ook is het mogelijk om met je creditcard (VISA, Maestro, American Express en Eurocard) te betalen. Meer informatie over parkeren Holwerd.

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Aan te raden is om minimaal een half uur voor vertrek van de boot aanwezig te zijn.

Hoe kom ik bij mijn bestemming op Ameland?

Er rijden bussen en taxi’s op Ameland. Tevens kun je fietsen huren op Ameland.

Hoe lang duurt de overtocht?

De overtocht met de boot naar Ameland duurt ongeveer 45 minuten.

Wat is er allemaal te doen op Ameland?

Bekijk de agenda van VVV Ameland voor alle  activiteiten- en excursiekalenders voor alle activiteiten op Ameland. Of ga tijdens je verblijf even langs bij één van de VVV kantoren in Nes of Hollum voor een volledig weekprogramma.

Kan ik ook met de boot van Lauwersoog naar Ameland?

Dat kan zeker. De overtocht (alleen in juli en augustus) van Lauwersoog naar Ameland vaart over het schitterende wad waar je geniet van de vergezichten, vogels, rust en ruimte.

Vertrektijden Boot Ameland

Op zoek naar de vertrektijden boot Ameland? De veerboot (ferry) van Holwerd naar Ameland kent vertrektijden van gemiddeld elk uur. In de zomermaanden zijn er bij drukte extra afvaarten en boottijden. De vaartijd bedraagt ongeveer 45 minuten.

Afvaarten overtocht naar Ameland

Vertrektijden boot Ameland

Aangepaste vertrektijden voor de boot naar Ameland tijdens feestdagen

De boot naar Ameland vaart uiteraard ook op feestdagen. Wel zijn de vertrektijden dan aangepast. De feestdagen waarop de afvaarten afwijken zijn: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag.

Informatie over extra afvaarten Ameland

Tijdens de zomerperiode, feestdagen of bij drukte worden er soms extra afvaarten naar Ameland verzorgd. Een handige manier om dit te controleren is via Teletekst pagina 723 of Twitter.

Parkeren boot Ameland

Kom je met de auto naar de veerhaven? Dan kun je je auto parkeren in Holwerd of eventueel in Lauwersoog. In Holwerd kun je zowel kort als lang parkeren. Daarnaast heb je nog de keuze tussen overdekt parkeren of niet-overdekt parkeren. Vanaf de parkeerplaats kun je elk kwartier met de pendelbus meerijden naar de veerhaven.

Informatie over aansluitend busvervoer

De meeste bustijden sluiten aan op de vertrektijden van de boot naar Ameland. Het is aan te raden om voor vertrek de bustijden en eventuele vertragingen te controleren via internet (www.9292ov.nl) of telefoon: 0900-9292 (€ 0,70 p/m).

Boot naar Ameland

Alle praktische informatie voor de boot naar Ameland op een rijtje. Ameland is een prachtig Waddeneiland. Verwen je zintuigen met zuivere zeelucht, weidse gezichten, weldadige ontspanning en culinair genoegen. Een eiland met veel natuur, rust en ruimte. Elk seizoen kleurt het eiland op zijn eigen wijze.

Kaartjes kopen overtocht Ameland

De veerboten hebben voldoende capaciteit voor alle passagiers. Het is niet nodig en ook niet mogelijk om van tevoren een plaats te reserveren. Aan het loket van Wagenborg Passagiersdiensten in Holwerd kun je kaartjes kopen voor de boot van en naar Ameland. Kaartjes kopen kan ook online; hiermee bespaar je tijd voor het wachten aan de kassa. De overtocht van of naar Ameland duurt ongeveer 45 minuten.

E-ticket boot Ameland

overtocht Ameland

Je kunt losse kaartjes kopen voor de overtocht van en naar Ameland. De kaartjes voor het zomertarief zijn geldig gedurende het gehele jaar. Kaartjes voor het basistarief zijn in het jaar van aanschaf geldig van 1 januari tot en met 31 maart en van 1 oktober tot en met 31 december. Een e-ticket is geen reservering voor een specifieke afvaart.

Met de auto naar Ameland

Ameland is geen autovrij eiland. Je kunt je auto dus meenemen naar Ameland. Op het eiland is voldoende parkeergelegenheid. Het dorp Nes heeft een autovrij centrum. Je kunt je auto ook parkeren in Holwerd.

Het reserveren van je auto kan online. Tevens is het mogelijk om motorvoertuigen en fietsen mee te nemen op de boot naar Ameland. Aangeraden wordt om voor auto’s en caravans tijdig een reservering te maken. Je kunt voor het reserveren van auto, caravan of motor ook bellen met Wagenborg Passagiersdiensten (0519-546111).

Met het openbaar vervoer naar Holwerd

Holwerd heeft een busstation wat goed te bereiken is vanaf station Leeuwarden. Met lijn 66 kun je van Leeuwarden naar de haven van Holwerd rijden en uitstappen bij de terminal. Meer informatie op www.9292ov.nl.